Tváriť sa, že všetko čo som kedy spravil, bolo vždy len za veľké peniaze, by bolo asi hlúpe, však?

Sú dni, kedy sa pre niečo nadchnete a potom sa rozhodnete, že niečo spravíte aj bez toho, aby vám to niekto vyslovene prikázal, alebo by ste z toho mali jednoducho nejaký osoh.

Zatiaľ teda, nemôže povedať, že by som mal osoh, ale myslím si, že niekedy je dobrý aj ten správny pocit, ktorý máte, keď sa veci pohnú.

Prejdime k pointe

Celý, alebo nazvyme to tak, že väčšinu, svojho života som žil v krásnej mestskej časti hlavného mesta, v Ružinove. Čas utekal, roky tiež a prišlo na to, že by sa človek mal presunúť do niečoho vlastného, aby si aj rodičia už mohli tak nejako odpočinúť a nestarať sa. Síce to nebolo až tak idylické ako som to napísal, ale podstata je zachytená úplne. A tak už len napíšem, že som sa presťahoval niekoľko krát do nejakých podnájmov a tak ďalej, až som nakoniec zakotvil a usadil sa "mimo Bratislavu".

Keďže som programátor, tak všetky informácie, ktoré som kedy potreboval, som vždy hľadal hlavne online, takže aj keď som sa presťahoval do (zatiaľ) nemenovanej obce, tak som ako prvé nazrel na obecný web aby som tam našiel informácie, ktoré som potreboval. No... Tak sme sa dostali - obklukou - k podstate a meritu, teda k obecnému webu, ktorý - aspoň podľa mňa - nespĺňa také nejaké moderné štandardy a má trošku chaotickú štruktúru, v ktorej sa veľmi rýchlo dokážete stratiť. Nie, že by bol web plný informácií, len ich členenie a tak podobne, nie je úplne so štandardom moderného "user experience" a.k.a. UX.

Pozrime sa webu na zúbok

image
Zdroj: ObecRovinka.sk

Ak sa pozriete na obrázok, uvidíte, že samotná navigácia je už teraz dosť členitá, kde je na výber Obec, Občan, Samospráva, Úradná tabuľa... a mohol by som pokračovať. Následne vidíme ďalšie prvky navigácie v podobe ikonkových tlačítok s dôležitými sekciami. V neposlednej rade tu potom máme hneď ďalšiu navigáciu v bočnom menu, kde sú údaje o zbernom dvore, mapovom portáli, nahlasovaní podnetov a tak ďalej.

Zvyšok hlavnej stránky je potom tvorený hlavne zoznamom aktulít, čo je prevážne asi hlavným obsahom webu ako takého. Ak si to rozdelíme na drobné, musíme sa zamyslieť nad tým, čo má medzi sebou súvis a čo teda vieme "obetovať" k tomu, aby sa web stal prehľadnejším.

image
Zdroj: ObecRovinka.sk

Ak si vezmeme napríklad časť "obec", tak pod obec patrí samozrejme aj samospráva, úradná tabuľa a aj projekty, ktoré sa v obci realizujú, však? Takže by sme vedeli zjednodušiť navigáciu hneď o 3 položky, ktoré súvisia s prvou. Fakt, že ešte aj táto navigácia má niekoľko úrovní, môže viesť do ešte hlbšej problematiky, čo sa týka samotnej štruktúry webu ako takého, preto to skúsme zjednodušiť.

image
Ukážka navigácie po zjednodušení

Ak sa pozriete na navrhovanú štruktúru, vybral som informácie do tématických okruhov podľa toho, kam patria. Všeobecné informácie o obci sú zaradené pod informácie. Informácie, ktoré súvisia so samosprávou sú vo svojom okrohu, ale bez zbytočného zobrazenia v hlavnom menu, keďže je to stále súčasť obce. Rovnako sme pridali aj Projekty, ktoré sú v obci realizované a rozšíril som to o Kultúrne pamiatky, ktoré aktuálne na webe chýbajú a pritom je to škoda, že sa o nich v obci nepíše viac.

image
Zdroj: ObecRovinka.sk

Menu, ktoré je určené pre občana, je na tom ešte o niečo horšie, keďže obsahuje veľmi veľa častí, ktoré súvisia s občianskou agendou. V tomto smere by sa dalo povedať, že zjednodušenie nemusí byť  úplne efektívne, avšak aj tu vieme vyriešiť orientáciu užívateľa na tématických blokoch.

image
Ukážka navigácie po zjednodušení

Isto ste si všimli, že tu už sú len 2 tématické okruhy - Informácie a Tlačivá. V tomto prípade viem hovoriť o tom, že je dôležitejšie, aby sa človek oboznámil s témou ako celkom, čo zabezpečuje informačná sekcia, teda tématicky ladená stránka, ktorá slúži ako dodatočný rozcestník. V tomto smere potom vieme človek ďalej odporučiť tam, kde treba, pričom je snahou o udržanie informácií v čo možno najkomplexnejšom spektre. Ak človek získa množstvo informácií, ktoré ho však neprivedú k tomu, čo hľadá, môže sa stať, že sa bude cítiť stratený.

image
Informačný rozcestník

Na obrázku vyššie je vidieť, že v tomto prípade ide o tématický okruh Občan - Dane, kde má okamžite k dispozícii informácie o kontaktnej osobe, ktorá v obci zastupuje finančné oddelenie obce a zároveň tématické boxy s odkazmi na konkrétne druhy daní a poplatkov, ktoré sa v obci platia. V tomto náhľade nie je zahrnuté úplne všetko, preto ho treba brať len ako vizuálnu pomôcku a nie finálny návrh. V každom prípade, ak by som chcel upresniť, čo je ďalšou súčasťou, určite by bolo potrebné uviesť, že súčasťou tejto stránky je potom následne informácia o hospodárení obce a tak podobne.

image
Zdroj: ObecRovinka.sk

Pri porovnaní pôvodného obsahu, ktorý je pre občana dôležitý, si môžeme všimnúť, že každá dôležitá stránka obsahuje kontaktné údaje na zodpovednú osobu. Vo svojej podstate, tento štýl sa opakuje pri každej stránke, ktorá má informatívny charakter, ale nie je aktualitou. Takže to považujem za niečo, čo je nutné, aby bolo zachované, ale rovnako tak tomu treba dať aj osobitý dôraz, čo v pôvodnom webe evokujú tie červené čiary.

image
Kontanté údaje zodpovednej osoby

Pre porovnanie s návrhom, každá podstránka informatívneho charakteru, ktorá prislúcha konkrétnej zodpovednej osobe, má k dispozícii informačný box, ktorý je priamo spojený s kontaktným formulárom na webe, ktorý následne pošle aj informácie o tom, z akej stránky užívateľ píše aby bolo zachované aj to, čo presne hľadal a prečo kontaktuje obec z tej-ktorej stránky.

Pri porovnaní pôvodného obsahu, ktorý je pre občana dôležitý, si môžeme všimnúť, že každá dôležitá stránka obsahuje kontaktné údaje na zodpovednú osobu. Vo svojej podstate, tento štýl sa opakuje pri každej stránke, ktorá má informatívny charakter, ale nie je aktualitou. Takže to považujem za niečo, čo je nutné, aby bolo zachované, ale rovnako tak tomu treba dať aj osobitý dôraz, čo v pôvodnom webe evokujú tie červené čiary.

image
Informačný blok pre zaujímavosti

Nakoľko nie všetky stránky sú rovnaké, niekedy je možné využiť aj celú šírku stránky, prípadne vložiť iný obsah. Veľmi častým prvkom sú práve vizuálne "pomôcky" v podobe ilustračných obrázkov a tak podobne. V tomto náhľade napríklad fotografia a záznam z relácie vysielanej v Rozhlase.

image
Informačný blok pre zaujímavosti

Spôsobov, ako upútať je niekoľko a záleží fakt len na voľbe, aký priestor chceme dať propagácii nejakého obrázku alebo ako chceme oživiť informácie, ktoré ponúkame čitateľovi, resp. návštevníkovi stránok.

image
Zdroj: ObecRovinka.sk

Keď si to teraz porovnáte s tým, akým spôsobom sú zobrazené aktuálne dáta, asi to udrie hneď do očí, aký je to rozdiel či už po orientačnej stránke, ale aj po tej informačnej.

Ako ďalej?

Samozrejme, obec má plno rôznych vecí, ktoré súvisia so správou a tak podobne, takže je viac ako jasné, že ešte je plno prvkov, ktoré som neodprezentoval, pretože som ich ešte zatiaľ neriešil, ale z tých, ktoré som už implementoval a pripravil, môžem napríklad uviesť:

  • kalendár udalostí
  • obecný rozhlas - RSS feed
  • aktuality
  • zápisnice z obecného zastupiteľstva

Ak vás tento môj počin zaujal, kľudne napíšte.

image