Mať k webovej stránke aj mobilnú aplikáciu, to je v celku dobrá vec, pokiaľ sa aktualizácie robili raz či dva krát ročne. Nie v čase, kedy treba niečo meniť každý mesiac.

Výhody natívnych aplikácií?

Premýšlal som, či ešte písať vôbec o nejakých výhodách, pretože mám pocit, že v dnešnej dobe už je tvorba natívnej aplikácie pre mobil, asi len strata času, ktorá nenahradí žiadna featurka, ktorú natívna appka poskytuje.

Keď si vezmeme tých pár drobností, čo vám natívna appka ponúka, strata času implementáciou všetkých zmien, ktoré si vyžadujú jednotlivé zmeny v operačnom systéme, následne jednotlivé druhy zariadení, verzie a tak ďalej.

V skratke, každý druh operačného systému je jedna aplikácia. Pre každý operačný systém je jedna aplikácia, pokiaľ v nej sú rôzne zmeny, tak môže byť pre viacero verzií jedna aplikácia, inak pre každú verziu samostatná aplikácia.

Ešte stále myslíte, že máte dostatok času na to, aby ste aktualizovali všetky aplikácie? 

Webové aplikácie fungujúce ako mobilné appky?

Nie je to nič, čo by v dnešnej dobe neexistovalo, alebo nebolo riešené. Ak si vezmeme už len fakt, že ide vo svojej podstate o "mobile first" prístup, kedy máte responzívny web, tak prečo nie? Vo svojej podstate máte za sebou polovicu úspechu. 

Aby ste však vedeli webovú stránku "nainštalovať" a zároveň využívať všetky vychytávky moderných aplikácií, je potrebné, aby ste splnili niekoľko dôležitých krokov.

1) Definovanie webstránky - manifest

Predstavte si to, ako keby ste mali rodný list pre vaše webové stránky. Určíte tam, aké sa používajú ikonky, ktoré sa majú zobraziť keď sa webka "nainštaluje" a čo sa použije na ploche telefónu či v operačnom systéme. Určíte tam aké má mať zobrazenie, farbu pre navigačnú lištu, či existujú nejaké skratky a tak podobne. 

2) Funkcionality na pozadí?

Ak chcete, aby vaša aplikácia napríklad pravideľne kontrolovala obsah (napríklad novinky) a zobrazovala notifikácie, budete potrebovať niečo, čomu sa hovorí serivice worker. Ten sa nainštaluje spolu s aplikáciou, teda stránkou a dostáva povolenia podľa toho, čo si požadujete vykonávať.

V tejto časti sami rozhodujete, ako sa bude stránka po nainštalovaní správať. Ak chcete, aby sa dala používať aplikácia aj bez toho, aby ste mali pripojenie k internetu, aj toto dokážete spraviť v tomto service workeri. Stačí len všetok "traffic" preposielať cez cache.

3) Rozšírené povolenia pre geolokáciu, kontakty či iné služby

Keď už hovoríme o bežne používaných rozšíreniach, ktoré sú najčastejšie využívané v natívnych aplikáciách, aj v progresívnej web appke si ich viete vyžiadať. Rovnako ako v bode 2 je však potrebné, aby ste tieto požiadavky definovali a očakávali ich povolenie či zamietnutie.

Záverom?

Ak by ste mali záujem pozrieť sa, ako vyzerá také prerobenie bežnej mobilnej aplikácie do lepšie manažovateľnej progresívnej web appky, kľudne si pozrite aktuálne dokončenú aplikáciu pre Aproximu.