Mať vlastný eshop, alebo len možnosť e-mailovej objednávky? Ak e-shop, ako riešiť platby, keď je toľko bánk a možných spôsobov platieb? Odpoveď je jednoduchá!

Na internete je množstvo možností ako sa dá zaplatiť za tovar a mať tak prostriedky v čo možno najkratšom čase na účte. Uľahčuje to totiž objednávkový proces a potvrdenie platby býva vo svojej podstate vždy doslova otázkou pár sekúnd. Ako dlho potom trvá samotný prevod medzi bankami, je už len vecou bánk, pretože transakcia je už v podstate potvrdená.

To nám otvára otázku, ktorý platobný modul, ktorej banky, vôbec použiť, aby to bolo čo najmenej bolestnejšie? 

Realita je taká, že každá banka má svoju vlastnú implementáciu, svoje vlastné postupy a - čo je dôležité - aj svoju vlastnú náročnosť na to, aby boli platby akceptované a platobný modul povolený. Tu prichádza na trh implementácia platobných agregátorov, akým je napríklad aj GoPay. 

GoPay je tak jedna z viacerých platobných brán na trhu, ktoré poskytujú skutočne prepracované možnosti a hlavne - čo je best of - viac ako 50 rôznych spôsobov, ako sa dá zaplatiť.

Spôsob platbyOnlineOfflinePodiel na trhu
platobné karty

64 %
online bankové tlačítka (prechod na bránu banky)

31 %
bankové prevody

2 %
elektronické peňaženky (Google Pay a pod.)

0,9 %
platby kupónmi

1 %
mobilné platby

1 %
platby v bitcoine

0,1 %


Ak by sme sa chceli pozrieť na to podrobnejšie, tak z platobných kariet sú akceptované MasterCard, MasterCard Electronic, Visa, Visa Electron a Maestro. Platobné tlačítka bánk SLSP, UniCredit, TatraBanka, Poštová banka (offline), VÚB. Ale spomínal som aj offline metódy prevodov, kedy sú prevody spracované do 24 hodín od zadania platby (v čase od 8:00 do 18:00). Ide o M Bank, ČSOB, CityBank, Fio, ING, Prima Banka, OTP banka, BKS Bank, J&T Banka, PrivatBanka a Oberbank.

Medzi kupónové platby patrí (zatiaľ) Paysafe Card.

Elektronické peňaženky: GoPay, PayPal, Google Pay a Masterpass.


Tiež si myslíte, že je to super? Ja tiež, preto som sa rozhodol, že požiadam GoPay o vytvorenie účtu, aby som mohol vytvoriť implementáciu platobnej brány práve pre OctoberCMS. Následne daný plugin vypublikujem na stránkach Octobercms.com medzi repozitár pluginov. Verím, že to pomôže každému programátorovi v naplnení jeho vlastných, alebo klientských požiadaviek.